För dig som klient

Boende – Alla klienter har eget rum med dusch och toalett

Vi har 26 klientrum i huvudbyggnaden som är ett stort och fint stenhus byggt 1903. Alla rum har egen toalett, dusch och TV. Det finns även tre närbelägna stugor med sammanlagt fyra olika lägenheter som alla är utrustade med kök, toalett och dusch. Det kan finnas möjlighet att flytta till en av stugorna efter en tids behandling.

I huvudbyggnaden finns flera gemensamhetsutrymmen med TV, pingis-­ och biljardbord, ett litet gym och gemensam klientdator.

Vad ska jag ha med mig?

Ta med kläder och hygienartiklar.

Eftersom vi ibland åker till badhus och ofta har uteaktiviteter som till exempel promenader och fiske kan du även ta med lämpliga kläder för detta om du vill och har möjlighet.

När du kommer till oss

Vi tar gärna emot studiebesök innan placering, men det är inget måste.

Vid inskrivningen går vi igenom praktiska saker som dina kontaktuppgifter, du visas runt i huset och får ett rum. Vi pratar om det förhållningssätt och de regler som gäller på Fogdhyttan och du får skriva på ett avtal att du godkänner de regler som gäller.

Om du har mediciner går vi även igenom din medicinlista. Vi pratar om din hälsa och hur ditt beroende sett ut. Du får också information om behandlingsinnehållet.

Måltider och kost

Vi har personal som ansvarar för köket och du har som klient möjlighet att påverka genom att lämna önskemål. Vi tar hänsyn till allergier och specialkost och fullvärdiga alternativ ordnas.

Hur tar jag mig till Fogdhyttans Behandlingshem?

Fogdhyttan ligger på landet vid en älv strax utanför Filipstad i Värmland. Till Filipstad tar man sig med buss och vi hämtar vid busstationen. Man kan åka tåg till någon närbelägen ort som Nykroppa, Kristinehamn, Hällefors eller Karlstad. Det tar från Fogdhyttan cirka 1,5 timme med bil till Örebro och drygt 1 timme till Karlstad.

Aktiviteter

Gemensamma aktiviteter som ordnas vid sidan om behandlingsverksamheten är till exempel:

  • Handlingsresor till Filipstad två gånger i veckan, då du kan göra nödvändiga inköp.
  • Vi uppmuntrar friskvårdsaktiviteter.
  • Vi går på gemensamma promenader.
  • Vi åker på bowling och anordnar ofta bingo.

Aktiviteter på egen hand:

  • Bra möjligheter till stillhet och promenader utomhus i lugn och rofylld miljö.
  • Vi har en träningslokal med enkla redskap där man kan träna på egen hand.
  • Vi har pingisbord och biljardbord.
  • Vi har ett litet urval med böcker och filmer som du kan låna. Du kan också låna ljudböcker.
  • Du kan fiska i älven.
  • Du kan gå tipspromenad/bingopromenad/snitslad promenadstig. Det finns olika sträckor anpassade efter kondition och styrka.

Får jag ta emot besök på Fogdhyttans Behandlingshem?

Ordinarie besökstid är på helgerna kl. 10-16. Alla besök ska vara föranmälda och godkända av kontaktpersonen eller föreståndaren. I undantagsfall beviljas besök under vardagar.

Får jag titta på tv och använda min mobiltelefon?

Under gemensamma aktiviteter och på behandlingstid har vi telefonerna avstängda. På din fritid är det fritt att till exempel titta på tv och använda din mobil. Du får ha med egen dator, men om du vill ha tillgång till internet behöver du ett eget abonnemang för det.

Kontrakt och noll-tolerans samt visitation

Alla klienter som kommer till Fogdhyttans Behandlingshem skriver på ett kontrakt med gemensamma förhållningsregler för att du som klient ska veta vilka regler som gäller för dig och alla andra klienter och personal på Fogdhyttan. Du ska känna dig trygg under din behandlingstid. Kontraktet omfattar bl a noll-tolerans mot alkohol och droger, regler för hot och våld, mobbning, sexuella trakasserier mm.

Kontraktet innebär också att du godkänner att vi får gå igenom din packning när du kommer och att du visar upp vad du har med dig efter permission eller handlingsresa.