Behandling
Vi har ett KBT-baserat behandlingsprogram innehållande Återfallsprevention, KBT-samtal, Kontaktpersonsamtal, Föreläsningar, och möjlighet till CRA, Haschavvänjningsprogram (HAP) och Sorgbearbetning, RePULS, Kriminalitet, ACT mm.
Vi arbetar både i grupp och enskilt och utgår från MI i vårt förhållningssätt.
Behandlingsprogrammet är minst 3 månader, längre placeringar förekommer.

Vi arbetar också miljöterapeutiskt vilket innebär att vi som en del av behandlingsprogrammet arbetar runt vardagliga göromål som t.ex. städ, köket och husets skötsel i syfte att öka tryggheten i vardagen och skapa möjlighet till personlig utveckling.
- Vi har omfattande erfarenhet av personer med NP-diagnosproblematik och därtill tillhörande medicinering.
- Vi tar emot personer med LARO-behandling.
- All medicinering sker i samarbete med ansvarig mottagning i hemmaregionen
All tillsvidareanställd personal är utbildad i MI som är en samtalsmetod som systematiskt tillämpas. Personalen har också KBT-baserat förhållningssätt. Flera i personalen kan också ge öronakupunktur enligt NADA-modellen, vilket är en hjälp för många mot abstinens och postakut abstinens.
Behandlingsprogram
1. KARTLÄGGNING.
Skattningar för ångest/oro, nedstämdhet, sömn, audit/dudit
Gör vi alltid och sedan kompletterar vi med relevanta skattningar utifrån önskemål från klient och remittent. Klienten får då en relevant och individanpassad behandling.
2. ÅTERFALLSPREVENTION
Här träffas vi i grupp och arbetar med ett nytt ämne varje vecka.
3. FÖRELÄSNINGAR
Föreläsningar i olika relevanta ämnen hålls regelbundet.
4. KBT INRIKTADE MI SAMTAL
Här får klienten arbeta med sin motivation och hitta den egna drivkraften och verktyg till ökade chanser till ett drogfritt liv.
5. KUNSKAP OCH UTVECKLING
Grupp där aktuella ämnen tas upp eller gemensamt arbete i olika projekt.
6. KBT-SAMTAL
Här får den klient som har behov av bearbetning som exempelvis sorg eller traumatiska upplevelser i livet som behöver samtals om stöd och hjälp
7. KONTAKTPERSONSAMTAL
Under behandlingstiden har man en kontaktperson som man har regelbundna samtal med, man får även hjälp med olika praktiska problem.
8. CRA
Det finns möjlighet att få CRA-behandling, en manualbaserad metod där man lär sig nya beteenden med fler positiva förstärkare i sin vardag.
CRA = Community Reinforcement Approach; är en rekommenderad behandlingsmetod mot missbruk och beroende i Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård.
9. SORGBEARBETNING
Sorgbearbetning, en manualstyrd metod som leds av certifierad sorgbearbetare och kan erbjudas dig som har drabbats av sorg och/eller förluster.
10. HASCHAVVÄNJNINGSPROGRAM (HAP)
Ett manualstyrt program som riktar sig till de som använt cannabis under en längre tid. Programmet baseras på och tar hänsyn till de kognitiva svårigheter som cannabis orsakar.
11. MILJÖTERAPI
Vi arbetar också miljöterapeutiskt vilket innebär att vi som en del av behandlingsprogrammet arbetar i team runt vardagliga göromål som t.ex. städ, köket och husets skötsel. Syfte med miljöteraptin är att öka tryggheten i vardagen och skapa möjlighet till personlig utveckling.
12. RePULSE
RePULSE är en strukturerad metod som tar sin utgångspunkt i ett kognitivt förhållningssätt, social inlärningsteori och utvecklingspsykologiska kunskaper om barns utveckling och mognad. Metoden genomförs i en samtalsserie av individuella samtal med psykoedukativa inslag i kombination med social färdighetsträning.
rePULSE utgår ifrån en grundläggande struktur bestående av tio individuella samtal. Under samtalen ”forskar” man tillsammans kring hur olika tankar, känslor och beteenden hänger samman för att sedan hitta alternativa sätt att agera på. Bristande impulskontroll eller träning av sociala färdigheter, kan vara exempel på teman som samtalen handlar om.
13. KRIMINALITET
Att kriminalitet och missbruk många gånger går hand i hand vet vi om, men det glöms ofta bort att vi måste arbeta med bägge delar för att klienten ska få de bästa förutsättningarna att kunna återgå till en sund vardag.
På Fogdhyttans behandlingshem arbetar vi på många områden där vi bland annat erbjuder klienten att arbeta med sitt kriminella livs/kriminella handlingar/kriminella tankar.
14. ACT
Acceptance and commitment therapy. ACT bygger på sex grundläggande principer som tillsammans och i kombination med varandra syftar till att öka ens psykologiska flexibilitet: ”Acceptans” och ”Defusion” som handlar om öppenhet. ”Medveten närvaro” och ”Det observerande jaget” som handlar om medvetenhet.
15. KBT GRUPPER
KBT grupper med fokus på ångest/oro, Nedstämdhet och sömn